Babatáplálás
2012.02.16. 22:21
Hogyan kezdjük a hozzátápálálást:
A délelőtti szoptatás előtt 1-2 kávéskanál gyümölcslevet, majd gyümölcspépet kínálunk. Az adagokat folyamatosan emeljük 3-4. majd 5-6 kanálkára, míg eljutunk a teljes adagig (gyümölcsből ez 50g). Kicsi böfiztetés, majd jöhet a szoptatás.
A második a déli szoptatás helyettesítése lesz. A déli szoptatás előtt közvetlenül-ugyanolyan fokozatos bevezetéssel, mint a gyümölcsnél tettük, főzeléket adunk a csecsemőnek. A déi főzelékhez tehetünk a már bevezetett és megkedvelt gyümölcsből is. Minden új étel bevezetése között hagyjunk 3-4 nap nap szünetet.
A gyümölcs nem számít főétkezések, nem helyettesíti a szoptatást. Legutoljára a reggeli ill. az esti szoptatást hagyjuk el.
Almával kezdeni: 3 napon át csak lé, majd egyre több sűrűt tenni a lébe, mindig 1-el emelni a kanalak számát. A 4. nap a léhet 1 kanál pépet, 5. nap 2 kanál sűrűt, 6. nap fele lé fele sűrű, 7. nap pedig almapüré. Maga az alma nagyon sűrű, ezért forralt lehűtött vízet érdemes hozzá adni. A második héten be lehet vezetni pl: őszibarack és az adagot is lehet növelni. Egy nap 2x lehet adni gyümit, de a 100g-ot összességében ne lépje túl.
Kenyér, cereáliák:
Magas B-vitamin, ásványi anyag tartalom. Fehérje és rozs tartalom is magas. Naponta 4x adható. Piciknek kb. fél szelet (3 dkg) az egyszeri adag.
Gyümölcs, zöldség:
C, A, ásványi anyag, keményítő, cukor, rozs tartalom. Mély sárga színűt enni legalább naponta 1x.
15-20 dkg bogyós gyümölcs naponta.
50-70 ml párolt zöldség vagy burgonya
75-125 ml gyümölcslé
Konzerveket ne kapjanak. Cukor felhasználása nélküli gyümölcslevet esetleg kaphatnak.
Hús és atlernatívái:
fehérje, zsír, ásványi anyag, vas. A vas bevitelt erre alapozni. Naponta 1x kisded korúaknak.
Tojás:
Heti 2 db. A bevezetését 8 hótól kezdjük. Először ¼ heti 2x, majd ½ heti 2x, majd egész heti 2x. A tojást 20 percig főzni a madárinfluenza miatt. 12 hónapos kortól bevezetni a tojás fehérjét is. A 15 hónapos oltás előtt mindenképp kerüljön bevezetésre, hogy kiderüljön allergiás e rá vagy sem. Amennyiben allergiás a tojás fehérjére az oltás más fajtájának megváltoztatására van szükség.
Egyszeri adag hús 3-6 dkg.
Látható zsiradék eltüntetése. Szárnyas sovány hús fogyasztása.
Hetente halat is lehet adni. Mirelit nem túl jó. Szálkátlanítani. Táplálkozás élettani szempontból fontos lenne az adása, azonban fokozott figyelmet igényel a túlérzékenység gyakorisága miatt.
Fehérjében gazdag, zsírban szegény. Heti 1x adható. 1 éves kor alatt azonban nem adni. Magas a víz tartalma emiatt romlandó. A és D-vitamin tartalmaz magas. A tengeri herkentyűk gyermekek étkeztetésére nem valók.
Máj: A csirkemáj adása előnyei mellett méregtelenítő szerv szerepe miatt meggondolandó és hetente legfeljebb 1x, fiatal állaté adható. Fojtós ízű így valamivel adni, ne legyen tömény.
Hús bevezetésének sorrendje: csirke, pulykamell, nyúlgerinc,csirkemáj, hal, marhahús, sertés.
Kisdedeknek:
Kenyér, cereáliák: napi 4x (nagyobbaknak), kb fél szelet kenyér (3dkg) az egyszeri adag.
Gyümi: 15-20 dkg bogyós gyümi/nap, 50-70 ml párolt zöldség v burgonya, 75-125 ml gyümilé.
Hús: napi 1x
egyszeri adag hús: 3-6 dkg
tej, tejtermék: napi 3x 3 dkg. De a sajt só tartalma magas, arra odafigyelni.
Máj heti 1-2 alkalomal
Szalonna: kimarad az étkeztetésből
Krinolin, párizsi, stb: Ipari szalonnával pépesítik, 15-17%-kal zsírosabbak az átlagos húsnál.
Kolbász, szalámi lehet de ne túlfűszereset, csemege jellegűt
Tej és tejtermék:
Fehérje, zsír, szénhidrát, ásványi anyag, kalcium. Napi 3x. 3 dkg. A sajt só tartalma magas. Tehéntejet 12 hónapos kor alatt ne, de tejterméket (sajt, túró, joghurt) már (családi anamnézistől függően) kis mennyiségben a főzelék komplettálására adható legkorábban 7-9 hónapos kortól. Kávé kakaó szintén 12 hónapos kor után. A kecsketej önmagában táplálkozás-élettani szempontból nem megfelelő, mivel egyes vitaminokban (B6, B12, C, D, folsav)szegény, ásványi anyag-tartalma pedig magas. Adása azonban kiegészítő táplálékként egészséges csecsemőknek egy éves kor körül nem kontraindikált, amennyiben hatóságilag ellenőrzött és allergiás reakciót nem vált ki.
Száraztészták:
2,4,6,8 tojásos létezik. Minél több tojásos annál finomabb. Minél tojásosabb, annál jobban szétfő. A kevesebb tojásosak levesbetétként. Komplett ékezés biztosítható, szeretik a gyerekek. Magas kalória tartalmú.
Durum lisztből készült tészták tojásmentesek, nem lehet szétfőzni. Bolognaihoz, milánóihoz is alkalmas. Rizs tészta, üvegtészta, barillo. Főzésnél eredeti súlyát megháromszorozza. Tápanyag tartalma nem változik.
Főzelékbe napi 1 kávéskanál olaj. Komplettáld a főzeléket minden nap. Adj hozzá: sajt, túró, joghurt, husi, tojás, változatosan minden nap. Akár minden nap lehet adni húst, csak a csirkemájjal legyél körültekintőbb.
A nitrát tartalmú élemiszerknél még az elkészítés és a fogyasztás közöti időtratamnak is jelentősége van! Spenótot, sóskát magas oxalát tartalma miatt csak hetente 1 alkalommal adjunk és mindig frissen elkészültet, hűtőben ne tároljuk. a sárgarépát is.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.